31.12.11

tak ku sangka tak ku duga

apa yang tengah berlaku sekarang memang di luar jangkaan aku. aku tak pernah terfikir pun semua ni akan berlaku pada masa yang terdekat ni. okay, kalau orang tahu cerita aku pun, mesti orang cakap, gila ke kau ni emira? btw, aku sendiri pun merasakan semua ni macam gila. haha. aku baru kenal dia, tak sampai sebulan pun. paling gila, baru kenal 3 hari dia ajak ak kahwin :3 seminggu kenal dia dah jumpa mak aku. dan esok pulak nak jumpa lagi, nak discuss and arrange pasal KAHWIN. homaigadd. KAHWIN? percaya tak? okay fine. semua ni macam gila kan. aku baru 19. kahwin muda. kalau cerai, jadi janda muda la aku. aku sendiri tak tahu apa yang dia nampak kat aku sampai tetibe terus nak kahwin. bila aku tanya kenapa, dia cakap kahwin jela terus sebab dah suka and duit pun dah ada, nak tunggu apa lagi. aku pun masih fikirkan semua ni, well ni bukan benda main main ookay. and aku still nak belajar lagi, so aku kena fikir masak masak. tapi, acano? banyak pihak dari saudara aku setuju aku kahwin. owmen -.- tapi kawan kawan pulak semua cakap, jangan kahwin dulu, enjoy dulu. hahaha. entahla. aku pun macam agak tak ready. sebab semua ni berlaku cepat gila. sampaikan aku jadi tak tahu nak buat apa. sampaikan aku terpaksa tinggalkan kisah cinta aku dulu sebab aku taknak teruskan hubungan yang tak tahu apa kesudahannya. haih. biarlah masa yang menentukan segalanya.

25.12.11

mintak maaf

aku mintak maaf sebab tinggalkan kau macam tu je. 
bukan niat di hati pun nak buat camtu.
tapi, mungkin ni yang terbaik untuk kite berdue.
setahun lebih kau dengan aku, tamat macam tu je.
nak buat camne.
kau teruskan lah dengan hidup kau, dan aku akan teruskan dengan hidup aku yang ade sekarang.
mungkin kau tak faham kenapa aku buat macam ni,
untuk apa pula aku nak terangkan.
biarlah aku sorang je yang tahu.
apa pun aku mintak maaf sebab selama kita kenal aku memang banyak buat kau sakit hati, marah, kecewa dan macam macam lah.
tapi kau selalu mengalah. 
aku je yang tak pernah nak hargai semua kebaikan kau.
aku dah pun lupakan kau dan semua kenangan kita.
buat ape dikenang lagi benda yang dah takde kan.
aku harap kau pun akan buat benda yang sama jugak.
anyway, semoga bahagia tanpa aku. 

10.11.11

im back

haha lama gila tak berblogging. kebelakangan neh, owmen, gila busy. okay lah daripada takde buat pape kt rumah kan, lage bosan. tak sabar nak tggu 1 disember. please cepatlah! 2 minggu jea lage. 26 nov, maksu kawen. 3 disember pla kawen kt manjung. okay ak nak balik manjung. owsuke! haha. first thing ak nak buat bila balek manjung, tahu ape? pegy makan yong tau fu sup. terbaik boboiboy! haha. actually ak rindu kan arwah. :'( raya haji hari tu, alahai sayu gila nyea. dah berapa tahun ak tak pergi kubur arwah. i still dont have the strength. rase mcm baru semalam dy pergi. rupanya bila ak kira balek, dah 6 tahun dy pergi. hmm. okay lupakan, taknak mood sedeh utk malam neh. ouh ya! sebelum terlupa, ak na ucap terima kasih sesangat kt afiq, kawan lame ak dulu dr manjung sbb bagi ak hadiah birthday besar gila, terbaik boboiboy! thanks a lot. haha ak tahu dy ade jugak intai intai blog ak neh. haha, thanks again.






16.10.11

15 oct 2011

yeahh.
dah besar lah saye!
19 tahun dah.
ehehe.
thanks untuk semorang yang wish semalam. 
and thanks untuk orang yang bagi hadiah.
and thanks juga kepada yang membelanja saye.
next year dah 20 tahun. 
dah nak jadi wanita neh. muehehe.

14.10.11

A break up is like a broken mirror. It is better to leave it broken than hurt yourself to fix it.
Relationships are like glass. Sometimes it’s better to leave them broken than try to hurt yourself putting it back together.
Behind my smile is everything you’ll never understand.
I didn’t want to admit it. It was easier to lie. Hide the hurt and emptiness to smile instead of cry.

I would thank you from the bottom of my heart, but for you my heart has no bottom.

I know i'm not a perfect lover,
You're broken heart, i've tried to mend.
Instead i made you hurt and cry,
Maybe i should say goodbye.
Would it be better for me to go?,
I asked you, and you said "No".
Why say no when i hurt you so bad,
But believe me, 
you're not the only one that's sad.
I made my lover hurt like mad,
If i left would you be glad?.
Deep in my heart, 
I'll always know,
I'll love you always,
Even if i go!



 I understand that no matter how many times you say you're sorry it wont wash away all the pain and hurt you caused and the tears you made u cry.



It takes a second to make a mistake, but a lifetime to try and forget it was my fault.


I'm not perfect, i make mistakes, i hurt people, but when i say sorry, i really really mean it.

6.10.11

nervous

masa berlalu.
hari demi hari.
jam terus berdetik.
masanya sudah hampir.
ouhh man.
sumpahlah cuak sebab aku tak buat ape ape preparation punn utk menghadapi semueneh.
mcm la pandai sgt pulak kan. 
haha aku sedar mase tu berlalu tinggalkan aku, tapi aku boleh relax jea.
tidur lambat, bangun tengahari, online, hadap lappy, dengar lagu, makan, keluar.
what the? -.-
ahhhhhhhh, nebesnyea! 

28.9.11

you lied
you cheated
and 
 got caught
so I left
and met someone else after that
now I'm happy with him
and
 now you want me back?
NAHH. fuck off.

24.9.11

"Everytime I hear someone say those words "it cannot last" it makes me soo mad. Through the days I worry, through the days I tremble, but no matter how much I try, I cannot denie that love can exist, that miles do not cross within a person's heart. they have to believe something unimaginable can be possible. If you are not a believer, then your dreams can be nothing but dust but if you believe they can be real."

18.9.11

if you are reading this, i want u to know that i miss u so fucking damn much.
and how much i wish i could turn back the time and freeze the time so that u'll not go anywhere.
i miss to hear u talking and laughing. i just miss u.
u are the first thing that cross my mind when i woke up and the last thing that i think about before i sleep.

If you love someone more then anything, then distance only matters to the mind, not to the heart.

7.9.11

nightmare

mimpi indah semue orang nak kan?
mimpi buruk sape nak?
aku pun taknak. hoho.
tapi apesal lah asyik asyik mimpi buruk jea.
bile bangun jea, rase takut.
ta best betul ah. 
dah brape mlam berturut dah neh.
smpai nak tdur pon takut.
kbye.

5.9.11


JAUH iTu Ada jArAk
 yG tpIsaH, JAUH iTu
 ada RuaNg yG
 memIsaH..JAUH iTu
 Dua iNsaN yG
 tpIsaH, JAUH iTu
 Dua hAti yG
 dpiSaH..nAmuN
 JAuH iTu Ada riNdu
 yG tAk sUdaH..

lelaki curang? tinggalkan jea!


“Mengapa masih cinta dengan lelaki yang pernah curang? Kerana lelaki curang akan berlaku curang lagi dan lagi… ” 


Lelaki curang??…jangan bagi peluang kedua kepadanya. Sekali dia curang, dia akan berlaku curang untuk berkali-kali lagi. Sekali lelaki curang, itu bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap wanita-wanita lain. Curang pertama kali itu yang susah untuk dilakukan, tetapi apabila dia sudah buat sekali…well, yang kedua dan seterusnya is so easy! 


So, jangan buang masa! Buang dia! Tidak ada gunanya untuk anda memaafkan lantas memberi peluang kepadanya untuk kembali, kerana hampir kesemua daripada mereka akan kembali berlaku curang lagi. Sorry kawan-kawan wanita semua…this is reality! 


Kecuali, dia terikat dengan perkahwinan yang terpaksa atau perhubungan yang sudah tiada cinta namun kerana anak-anak atau kerana keluarga dan maruah, lalu dia tidak dapat putuskan. Lalu, dia terpaksa jatuh cinta pada yang lain… 


Beratus-ratus email masalah cinta yang mana ramai masih menunggu boyfriend mereka yang hilang entah ke mana. Dan apabila tersedar yang lelaki mereka curang, wanita-wanita ini terus menerus bersedih dan seolah-olah tidak mahu meneruskan hidup normal mereka… 


Please faham ya…lelaki kalau dia masih mahukan anda, dia masih ingin bersama anda, dia akan sentiasa ‘mengayat’ anda. Dia akan sentiasa call setiap masa, sms selalu, selalu mahu berjumpa dan berbual mesra, dia akan lakukan apa sahaja demi untuk bersama anda. Percayalah! 


Kalau masih sayang dan cinta, takkan dia hilang dan senyap je beb, handphone mesti jawab. Kalau dah tak cinta tu, berborak pun sekadar bertanya khabar je, dah tak ada kemesraan, dah tak romantik, sms pun balas sikit-sikit, kadang-kadang tak balas…hmmm, ada wanita lain lah tu. Kalau tak pun dia dah bosan dengan anda. 


So, kerja anda sekarang ialah…bertekad untuk keluar dari kemelut itu dan memulakan hidup baru, kemudian membuka hati anda kepada yang baru…

2.9.11

KL to MANJUNG

ouh hey.! ;)
na cite siket neh. hehe.
dgn gembiranyea, sy dah smpai rumah.
sy balek manjung ahad lepas. cewaahhh. 
first day smpai manjung, malam tu farah dtg rumah. 
15 jam bersame dy. lame ta cmtoe kan farah? haha.
dy siap tdo rumah sy lage. asek asek kene lempang jea nan dy. 
second day pulak, petang tu pegy TELUK BATIK, bebaring kt kerusi malas dengan gylea sy. ehehe.
time tu last puase la. esok nyea na raye, dy na balek kampung dah, so spend la sedikit mase bersame kann. ;D
petang tu pulak pegy bukea puase di mcD dengan farah, shuk, mail dan sape entah. **tidak kenal. 
first day raye pulak, tade papea pun, pegy kubur arwah n duk rumah jea. tapi petang tu sempat g tengok wayang pulak. cite final destination 5. haha meninggalkan kesan yang mendalam betul cite tuu.
second day raye pulak baru la bejalan pegy bote la apela. penat jea.
third raye pulak, ouhh ini y paleng best okay. sebabb menunggu kepulangan gylea sy dr peghelis oi.
lame nau, dr pg gerak, ptg baru dy smpai, jam sgt. 
almost 7 hours ++ dapat meluangkan mase bersame. ewahh datuk. haha.
bile dah kat manjung, manea lage mao pegy. balek balek pusing kt situ jugak. haha.
fourth raye pulak, bangun pukul 8. sorry gylea ta dapat teman pegy klinik gigi. hehe.
mandi mandi siap siap, berkemas bagai, pkul 11 lebeh pegy jupe gylea sy jap.
pukul 1 baru bertolak balek. ahh semput.
singgah rumah mak ngah kt bukit beruntung jap untuk lunch. 
aww sedap mak ngah masak. :)
pukul 5 lebeh baru betolak balek rumah makteh. pukul 6 baru smpai.
rerehat sebentar, akhirnya smpai jugak kt rumah n jupe fmly sy!
hahaha baru merase raye tnpe fmly tahun neh weh. 
6 hary kt kampung, 6 hary la ak ta online. gila babeng betol. haha.
balek jea rumah terus on lappy. ouhh ouhh rendunyea.!






26.8.11

selamat hari raya

assallammualaikum w.b.t..
di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri pada sesiapa yang bace ni kan. maaf zahir dan batin. duet raye jangan buat buat lupe pulak na bagi sy ehh. hihi.
lagi bpe hary jea da na raye kan. na blek manjung tercinta ahh. hope tade halangan na blek sane. auwww.
rendu nyea kt farah anisah. rendu jugea pada yang sy. haha tapi dy beraye kt kmpung dy la kott. kalau balek mjg pun dapat jupe si gedik tu jea. wuee.
tahun neh mcm best jea baju raye smpai 3 pasang. **cehh, padahal sebelum neh 3 jugak. haha.
ta sabar na menyarung baju raye di pagi raye. hehehe. ta saba na duet raye. ahhh best bestt. ;p
haha jangan na excited sgt ah emira. lempang kang. ahahha. dalah. na mandi. bye!

24.8.11

I want to stare into your eyes and never look away; I want you to hold me in your arms and tell me it's okay; I want to kiss with a passion that only we can share, and when it all falls down I want you to be there. Put you head to my heart. Hear the beating of my burning desire flow around my body. Close your mouth around mine, taste all I am. Feel my heat, my fire, light up inside me as you come closer. See the pure, raw love I hold for you. And let us burn together. Forever. We can already see each others flames flicker in exctasy, together, as they will always. Forever. 

Distance never separates two hearts that really care, for our memories span the miles and in seconds we are there. But whenever I start feeling sad, because I miss you, I remind myself how lucky I am to have someone so special to miss. Distance doesn't matter if you really love the person, what matters most is your honesty and trust for that relationship to work out.
What I want, I can't have. What I have, I don't need. What I seek, I can't find. What I've found, I can't deal with. What I've dealt with, I didn't deserve.
congratulations, you managed to be another disappointment to my life.

22.8.11

kaki patah

hikhik. semalam kan, sy pergi tawaf satu kl. bukan beli ape pun. sbb nyea sy da shopping da, so bile pegi kl, sy pun mcm blur tatao na bli ape dah. tapi adela beli siket. last last semalam sy pegy tgk wayg. HEHE. cte COWBOYS and ALIENS. haha jalan crte dy mmg la cm ta logik. tapi bolehla,  subuah movie yang banyak aksi la. penuh dengan suspen, menjerit jerit sy dalam wayang tu. HAHAHA. lantakla. pastu jalan jalan jalan sume tempat sy pegy. sampaila last skali, sy rase mcm na patah dah kaki, sy pun balek la, n pegy makan, whoop. kenyang gylea makan, dahla penat. balik jea trus la landing. ahahaha pastu tdo smpai kea tengahari. sebenanyea sy na cte yang sy tengok wayang jea smlam, hehe kbye. <3

18.8.11

bila perempuan marah


Bila pompuan tengah marah-marah
Lebih baik lelaki buat tak endah
Sebab kalau jawab pun tadak faedah
Kerana pompuan takkan mudah mengalah

Bila pompuan tengah naik hangin
Baik lelaki jgn ambik pusing
Krn jika lelaki turut sama melenting
Pompuan akan bertambah bising-bising

Bila pompuan marah-marah lagi
Lebih baik lelaki diamkan diri
Sbb kalau lelaki turut sama berkelahi
Pompuan akan bertambah marah sampai tak sedar diri

Bila pompuan masih dok sakit hati
Baik lelaki pujuk dgn muka manis berseri
Krn silap pujuk pompuan akan bertambah benci
Alamatnya jenuh la lelaki dok makan hati

Bila pompuan tengah dok berang-berang
Baik lelaki jgn dok cakap sebarang
Lagipun masa inilah lelaki ada peluang
Tengok pompuan dah jadi tak macam org

Buat semua kaum lelaki di luar sana
Sila tumpukan perhatian anda
Sebab ini adalah fakta benar lagi nyata
Kalau bergaduh ngan pompuan,

17.8.11

Men aren't stupid, and you don't need a complicated set of rules to find a good one who loves you. 
Here's the only rule you need: if a man loves you, he will do anything he can to keep you around. 
Anything

Why do girls eat chocolate and guys drink beer right after breaking up?
Because the sweetness of chocolate makes girls forget the bitterness of breaking up 

while
the bitterness of beer makes guys forget the sweetness of the girls
Laughter will always be the best medicine, silence will always be the best revenge & love will always be all you need <3

16.8.11

kalaulah

kalaulah kan, waktu tu boleh di 'pause' kan.
ak na pause kan 30 april, 30 june dan 2 july.
boleh.?

kadang-kadang ALLAH jarakkan sesuatu perhubungan itu 
kemudian DIA datangkan pula kerisauan dan kesunyian
puas kita mengadu padanya mencari CINTA sesama insan
rupanya DIA nak hadiahkan kita sebuah KERINDUAN berpanjangan yang sangat indah.

oke fine, memanglah ak tengah merindu sekarang neh. 
haha kbye. 

derita merindu

i MISS you so fucking damn much.
;( 
ailebiuw. 

13.8.11

sekali kau buat aku rase ape yang aku tak suke rase, aku akan buat kau rase balek ape yang aku rase dan mungkin lebih dari tu.
ini baru adil kan?
kalau kau boleh buat, aku pun boleh buat.
kau manusie, aku manusie.
sebuah RAHSIA takkan selamanya menjadi RAHSIA.
kalau kau rase kau hebat menipu, tahniah.
kalau kau rase kau hebat menyimpan rahsie, syabas.
kalau kau rase kau hebat sangat boleh nak mainkan perasaan aku, takziah.
mungkin kau belum cukup kenal siape aku.
bile semuenye dah terbongkar, mungkin aku akan ternganga mendengar semue ceritera.
dan mungkin jugea kecewe.
tapi aku pasti kau akan rase lebih dari itu. 
sebab, kalau kau rase kau hebat, aku pun rase aku begitu. ;)
aku tak sebodoh yang kau sangka.
teruskanlah semue nie.
aku akan okay selagi semuanyea okay.
cume, jangan tersilap langkah.
sekali kau tersilap langkah, kau harus tahu bahawa aku bukan manusie yang akan memberi peluang kedua
kbaii. 





12.8.11

Maksud Nama-Huruf Pertama

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.


A Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

10 Kelebihan Perempuan Di Bandingkan Dengan Lelaki


1. Perempuan berevolusi menjadi semakin cantik.
Sebuah penelitian menunjukkan bahwa wanita berevolusi menjadi lebih cantik,sementara lelaki macam-macam tu je.Dalam penelitian terhadap lebih dari dua ribu orang selama empat dekad, disimpulkan bahwa perempuan berpenampilan menarik memiliki anak 16 peratus lebih banyak daripada mereka yang berpenampilan biasa-biasa saja. Lebih lanjut lagi, ternyata kemungkinan wanita-wanita cantik tersebut memiliki anak perempuan sebagai anak pertama lebih besar 36 peratus dari yang lainnya.
2. Perempuan lebih sering selamat dari kemalangan kereta.
Hal ini menyedihkan, namun begitulah kenyataannya.Berdasarkan penelitian oleh Universiti Carnegie Mellon, di Pittsburgh, Amerika Syarikat,lelaki 77 peratus lebih berisiko meninggal dalam kemalangan kereta dibanding perempuan. Seharusnya,lelaki harus berterima kasih kepada wanita yang cerewet menyuruhnya mengenakan tali pinggang keledar.
3. Perempuan lebih mudah merasa selesa.
Berdasarkan survey pada dua ribu orang, ternyata wanita jauh lebih selesa membicarakan masalahnya dibandingkan lelaki.Sebanyak 53 peratus wanita membicarakan masalahnya pada teman-teman mereka, sementara lelaki yang menceritakan masalahnya hanya 29 peratus.
4. Perempuan lebih tahan tekanan.
Menurut sebuah Biro Statistik Tenaga Kerja, sebanyak 80 peratus orang yang kehilangan pekerjaan, sejak Desember 2007, adalah lelaki. Hal ini kemungkinan disebabkan kerana lapangan pekerjaan yang didominasi lelakilah yang paling keras terkena dampak tekanan global. Memang menyakitkan, tetapi mungkin sudah waktunya kaum Adam beralih pekerjaan menjadi perawat atau guru.
5. Perempuan lebih sering lulus perguruan tinggi.
Seperti kita ketahui, wanita lebih banyak terdaftar di perguruan tinggi dibandingkan lelaki. Sebuah statistik mengungkapkan bahwa lelaki yang lulus dan mendapatkan gelaran sarjana juga ternyata lebih sedikit daripada wanita. Kebanyakan lelaki ternyata memerlukan waktu lebih lama dari lima tahun untuk menyelesaikan kuliah mereka.
6. Perempuan makan makanan lebih sehat.
Penelitian pada sekitar 14 ribu orang yang dilakukan oleh University of Minnesota,US, menunjukkan bahwa wanita lebih banyak memilih makanan sehat dibanding lelaki. Ketika lelaki lebih suka makan makanan beku atau cepat saji seperti daging merah dan pizza, para wanita justeru menaruh sejumlah buah dan sayuran dalam pinggan mereka. Memang terdengar sehat, namun wanita juga harus mengubati kecanduannya pada coklat yang susah dihilangkan.
7. Kekebalan tubuh perempuan lebih kuat.
Tak heran bila lelaki bertingkah layaknya seorang bayi ketika mereka terserang selesema. Kenyataannya, wanita memiliki sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat dibanding lelaki. Ketika terjadi pertempuran dalam tubuh,wanita memiliki senjata rahasia yakni hormon estrogen. Penelitian dari McGill University, Kanada, menunjukkan bahwa estrogen dapat mengatasi enzim yang mengganggu pertahanan tubuh terhadap bakteri dan virus.
8. Perempuan berumur lebih panjang.
Di antara populasi dunia, sebanyak 85 peratus orang yang berusia lebih dari 100 tahun adalah wanita.Menurut penelitian New England Centenarian, umumnya wanita hidup lima hingga 10 tahun lebih lama dibanding lelaki.
9. Perempuan dapat menjadi bos yang lebih baik.
Hal ini mungkin sedikit kontroversi. Beberapa ahli dengan yakin dan berpendapat bahwa kaum wanita dapat menjadi bos yang lebih hebat daripada lelaki. Hal ini disebabkan kerana wanita adalah pendengar dan mentor yang lebih baik. Selain itu, wanita juga dapat menyelesaikan masalah dengan lebih baik, dan mengerjakan dua hingga tiga pekerjaan sekaligus. Dalam sebuah artikel Daily News,seorang ahli mengatakan bahwa saat ini perekonomian lebih berorientasi pada pelayanan, sehingga karyawan yang boleh menjadi penyemangat lebih diperlukan. Wanita dinilai sebagai penghubung yang lebih baik dibanding lelaki, serta lebih mahir dalam memberikan semangat kepada para pekerja.
10. Perempuan melabur lebih baik.
Penelitian pada 100 ribu portofolio menunjukkan bahwa pelaburan wanita lebih menghasilkan dibanding pelaburan lelaki. Perbandingannya adalah 18 peratus dibanding 11 peratus. Hal ini mungkin disebabkan kerana wanita lebih berhati-hati dengan keputusan pelaburannya dan berpikir untuk jangka masa panjang.

9.8.11

9 august 2011


HAPPY BIRTHDAY.

I LOVE YOU
;)

7 Sebab Utama Mengapa Lelaki Menipu


Hal ini memang sudah lama didebatkan. Tetapi pasti tiada jawapan khusus yang akan dijumpai. Ini adalah kerana setiap lelaki di mukabumi ini membawa perwatakan yang berbeza-beza. Sebenarnya tidak patut ada istilah lelaki semua sama. Sekiranya semua lelaki sama, pasti persoalan mengenai mengapa lelaki menipu akan terjawab. Ini merupakan hanya panduan kepada anda sahaja untuk mengetahui sebab utama mengapa lelaki menipu. Awas!! ia tidak merujuk kepada semua lelaki tetapi hanya data daripada beberapa individu sahaja mewakili lelaki yang pernah menipu.  Penilaian terbaik adalah daripada anda sendiri untuk menentukannya menggunakan pemikiran akal yang waras.
Pilihan- Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa peratus lelaki yang mempunyai banyak pilihan lebih tinggi untuk menipu daripada yang tidak mempunyai pilihan. Ini adalah mungkin atas faktor apabila seseorang lelaki itu mempunyai banyak pilihan, mereka sukar untuk menolaknya. Sebagai contoh, apabila mereka berjaya memikat teman wanita yang lebih cantik daripada sebelumnya, pasti mereka mudah untuk meninggalkan yang sebelumnya kerana mempunyai pilihan yang lebih baik. Berkemungkinan disebabkan faktor inilah mereka akan cuba untuk menipu teman wanita yang sebelumnya. Sekali lagi diingatkan, tidak semua lelaki bersifat seperti ini.
Ego- Kadang-kadang ada sesetengah lelaki yang sukar untuk mendapat perhatian daripada seseorang wanita. Jadi, sekiranya ada wanita lain yang menunjukkan minat sedikit terhadap mereka, peluang ini akan diambil dengan segera. Ini adalah kerana perkara ini akan meningkatkan keegoan mereka. Keegoan ini adalah untuk membuktikan bahawa mereka tidak terlalu bergantung kepada seorang wanita sahaja dan sekiranya perhubungan terputus, ia tidak akan meninggalkan kesan mendalam terhadap mereka.
Permasalahan hubungan- Pasti didalam sesuatu hubungan akan wujudnya masalah, dan masalah ini akan dijadikan alasan oleh lelaki untuk menipu. Lelaki yang mempunyai masalah dalam hubungan akan cuba untuk mencari wanita yang lebih menarik dan mampu untuk berkongsi minat yang sama. Cara ini adalah sebagai jalan pintas untuk mereka melupakan kesulitan yang sedang dihadapi. Dinasihatkan, segala masalah yang melibatkan hubungan diselesaikan dengan secepat mungkin untuk mengelakkan penipuan yang lebih banyak lagi. Faktor hubungan jarak jauh juga mungkin salah satu punca yang menyebabkan lelaki menipu.
Teman wanita yang suka mengkritik- Seorang wanita seharusnya menjadi tulang belakang kepada seseorang lelaki untuk mengecapi kejayaan mereka. Sekiranya ia kritikan yang membina, ia adalah perkara yang perlu dilakukan oleh wanita. Tetapi sekiranya ia satu kritikan yang menjatuhkan maruah seseorang lelaki, pasti dengan penipuan adalah jalan terbaik untuk mengelakkan daripada menerima kritikan daripada anda.
Bosan- Setiap pasangan harus berusaha untuk sentiasa memastikan perhubungan mereka sentiasa bahagia. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan bosan. Bosan adalah merupakan faktor utama mengapa lelaki menipu. Perasaan bosan seharusnya tidak patut wujud di dalam perhubungan. Bagaimana sesebuah pasangan yang sudah berkahwin berpuluh-puluh tahun dapat mengekalkan kebahagiaan mereka sehingga kehari ini. Sudah pasti kerana perkataan bosan tidak wujud didalam kamus perhubungan mereka.
Pernah ditipu- Ada juga sesetengah lelaki berpendapat bahawa disebabkan mereka pernah ditipu sebelum ini, membuatkan mereka berasa untuk menipu pada masa akan datang. Ini mungkin disebabkan perasaan ego yang ada pada seorang lelaki. Mereka akan berfikir bahawa sekiranya seorang wanita mampu untuk menipu mereka, mengapa tidak mereka pula yang menipu selepas ini. Tetapi, hakikatnya perkara ini sebenarnya tidak membawa apa-apa sebarang kebaikan didalam perhubungan.
Perubahan-  Ada sesetengah lelaki yang sukakan perubahan di dalam kisah hidup mereka. Disebabkan keinginan untuk mencuba sesuatu yang baru inilah yang akan membuatkan mereka menipu. Sebagai contoh,mereka berjumpa seorang wanita yang lebih menarik dan mereka rasakan wanita tersebut lebih memahami mereka berbanding kekasih mereka yang sebelumnya, pasti mereka akan cuba menipu untuk memenuhi keinginan hati mereka untuk menikmati satu situasi yang baru.
p/s : TRY la tipu ak tengok kalau hebat sangat. kite tengok sape lage hebat. ;)

thanks for reading ((: